top of page
  • Foto van schrijverJulie

Recycle, downcycle en upcycle… Wat is eigenlijk het verschil?

Heel kort door de bocht wordt recycling vooral gebruikt als verzamelnaam voor alle drie, maar heeft het ook zijn eigen unieke betekenis. We spreken van downcycling als een afgedankt materiaal of product wordt omgezet tot iets wat laagwaardiger is dan wat het oorspronkelijk was. En upcycling is onze favoriet en gaat heel simpel gezegd over afgedankte producten die tot iets nieuws worden gemaakt met meer waarde.


Downcycle

Een goed voorbeeld van downcycling is papier. Je begint met een glossy magazine, dat wordt een krant en uiteindelijk hou je een eierdoos over. Een ander voorbeeld, meer in ons straatje, zijn fiets- en autobanden. Hoewel autobanden sinds 2014 verplicht apart worden ingezameld is dit voor fietsbanden helaas nog niet het geval. Een groot deel hiervan beland daarom nog steeds op de vuilnisbelt voordat het de verbrandingsoven ingaat. Niet ok!


Een steeds groter deel van autobanden en nog maar een klein deel van alle fietsbanden wordt gedowncycled tot granulaat. Dit wordt vervolgens weer verwerkt in onder andere asfalt of komt terecht onder speeltoestellen en op sportvelden.


Recycle

Zoals gezegd wordt recycling vaak gebruikt als verzamelnaam, maar recycling heeft ook zijn eigen betekenis. Je zou kunnen zeggen dat het staat voor het ideale circulaire proces. Een materiaal verliest geen waarde en kan steeds volledig opnieuw gebruikt worden. Klinkt mooi, maar dit is best zeldzaam. Metalen zijn een goed voorbeeld. Koper, ijzer, zink, lood, aluminium, roestvrijstaal zijn gemakkelijk te filteren in een verzamelstation. Ook glas is een voorbeeld van een materiaal dat in de basis eindeloos recyclebaar is. Echter gebeurd dit vooral met verpakkingsglas, en helaas veel te weinig met ander glas, zoals vensterglas of glas van mobieltjes of tv-schermen.


Een nadeel van zowel recycling als downcycling is dat bij beide in de meeste gevallen een energie intensief proces komt kijken. Daarnaast komt bij deze processen niet zelfden veel water aan te pas. Daarom niet altijd de duurzaamste optie.


In een ideale wereld is alles recyclebaar, ook energie doordat deze duurzaam wordt opgewekt. Helaas leven we niet in die ideale wereld en daarom is upcycling wat ons betreft op dit moment het meest ideaal. Je verlengt hiermee direct de levensduur van reeds geproduceerde materialen en producten.


dumpster diving voor fietsbanden om riemen van te maken

Let's upcycle!

Upcycling is echt wat anders en op dit moment de beste optie van de drie! Helaas ook nog de minst voorkomende. En juist daarom vinden wij het zo belangrijk om dat wat wij doen aan de grote klok te hangen, hoe kleinschalig ook. Want hoe meer ondernemers, maar zeker ook individuen aan het upcyclen slaan, hoe beter! Maar wat is het precies?


Bij upcycling neem je een afgedankt product en maak je er iets nieuws van zonder het eerst volledig af te breken, om te smelten of iets dergelijks. Onze vuige producten zijn hier een mooi voorbeeld van. Neem bijvoorbeeld onze broekriemen gemaakt van versleten fietsbanden. Hiermee geven we opnieuw waarde aan een afvalproduct dat in een nieuwe vorm weer heel veel jaren meekan.


Circulaire economie

Goed om ook nog even bij stil te staan is het maakproces. Als we in de toekomst meer upcycle producten willen hebben, en hetzelfde geldt voor circulair producten of nog breder een circulaire economie, dan is het belangrijk dat producten (maar dit geldt net zo goed voor machines en gebouwen) dusdanig in elkaar zijn gezet dat ze ook weer eenvoudig uit elkaar kunnen worden gehaald. Zo is het bijvoorbeeld beter om te kiezen voor schroeven in plaats van lijmen of lassen en dat doen wij dus ook! Een bijkomend voordeel hiervan in het geval van onze riemen is dat deze hierdoor eenvoudig door ons of door jou op iedere gewenste maat kunnen worden gemaakt. Je schroef simpelweg een schroefje open. Ideaal omdat bijna iedere vuige broekriem uniek is en het daarom zonde zou zijn als de riem net niet om jouw middel past.


Zien welke unieke vuilnisbelts we recent hebben gemaakt? Check ook even onze shop >


Let's make trash count!


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page